Kohti ravintolaa, osa 1
Jännittävä hetki, Suomen ensimmäisen vegaanisen pizzerian ovien avaaminen lähestyy kovaa vauhtia. H-hetkeen on aikaa enää alle kaksi kuukautta. Miten valmistautuminen etenee? Mitä on jo tehty ja mitä tehdään seuraavaksi? Tästä starttaa Kohti ravintolaa -blogisarja, joka tarjoaa vastauksia.

FLIPin ensimmäinen toimintavuosi on juuri saatu pakettiin. Numerot tilinpäätöksessä olivat vielä pieniä, mutta komeasti plusmerkkisiä. Avausvuosi antoi valtavasti itseluottamusta ja vahvistusta siihen, että laadukkaalle vegaaniselle pizzalle on todellakin kysyntää. Se tarjosi myös korvaamatonta käytännön kokemusta, jota ilman kivijalkaravintolan avaaminen tuntuisi huomattavasti jännittävämmältä ratkaisulta. Valtavasti työtä prosessien, talouden pyörittämisen ja brändin rakennuksen eteen on jo tehty. Tilanne on sikäli onnellisempi kuin ravintolan avaamisen yhteydessä ehkä keskimäärin.
Miksi kivijalkaravintola?
Ajatus kivijalkaravintolan perustamisesta jonain päivänä oli kytenyt FLIPin starttaamisesta asti. Tarkempaa aikataulutavoitetta ei tosin koskaan lyöty lukkoon. Ravintolan aukeaminen juuri nyt onkin osittain sattuman kauppaa, tai ainakin hetkeen tarttumisen tulosta.
Meidän FLIPin osakkaiden - minun, Joonan ja Jussin - tausta ei ole ravintola-alalta. Kukaan meistä ei ole aiemmin omistanut ravintolabisnestä tai edes varsinaisesti ollut töissä ravintolassa. Täysin vailla kokemusta emme toki ole, mutta silti ei ole yllätys, että matkan varrella tulee yllätyksiä. Suurinpiirtein viime vuoden puolivälistä lähtien olimme alkaneet katsella ympärillemme enemmän sillä silmällä, josko sopivalta vaikuttavia tiloja sattuisi osumaan näköpiiriin. Samalla hiukan kyselimme sieltä täältä, onko kenelläkään mielessä vapaita sijainteja. Emme etsineet mitenkään kuumeisesti, mutta tuli silti yllätyksenä, kuinka vaikeaa vapaita ravintolatiloja on löytää. Ottaen huomioon alan yleisen taloustilanteen, voisi äkkiseltään kuvitella, että vapaita tiloja on tarjolla joka toisessa korttelissa. Mutta eipä ole. “Satoja kyselyitä, yksittäisiä vapaita tiloja”, kuten eräs välittäjä asian ilmaisi. Ravintola-alalla tilaruletti pyörii hiukan eri logiikalla, eikä vapaat tilat koskaan välttämättä ehdi “yleiseen jakoon” asti.
"Ajatus kivijalkaravintolan perustamisesta jonain päivänä oli kytenyt FLIPin starttaamisesta asti"
Lopulta meillä kävi tuuri, ja olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Haaveissamme ravintolamme uusi koti sijaitsisi suhteellisen lähellä keskustaa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Sopuisa kompromissi riittävän hyvän sijainnin ja riittävän edullisen vuokratason välillä. Ja siinä se nyt oli: vegaaniravintolalta tyhjäksi jäänyt kaikin puolin sopiva tila Tampereen Kalevassa, muutaman kymmenen metrin päässä ratikkapysäkistä. Kaiken lisäksi vuokrasumma istui nätisti jo aiemmin tehtyyn kannattavuuslaskelmaan. Myös vuokraehtojen suhteen tähdet olivat meidän kannaltamme monessakin suhteessa sopivassa asennossa. Yhtäkkiä olimme tilanteessa, jossa “sitten joskus” muuttui muotoon “nyt tai ei koskaan”. Päätös oli lopulta yksimielinen. Eikä edes kovin vaikea.

FLIP Vegan Pizza avataan maaliskuun alussa Papu&Padan entisiin tiloihin Kaupinkadulle
Missä mennään nyt?
1. Remontti
Vuokrasopimuksemme alkaa virallisesti helmikuun alussa. Tällä hetkellä taloyhtiö tekee tilassa ikkuna-, ovi- ja lämpöpatteriremonttia. Kun tuo remontti on paketissa, pääsemme aloittamaan tilassa oman pintaremonttimme. Mitään valtavan vaativia remonttiponnistuksia meidän ei tarvitse tehdä, mutta toisaalta kaikki pinnat lattiaa lukuunottamatta laitetaan kyllä uusiksi. Hommaa on varmasti riittävästi, eikä tilaa varmaankaan ensisilmäyksellä tunnista samaksi kuin Pavun ja Padan aikana.
2. Hankinnat
Rahaa ei ole tuhlattavaksi asti, joten joudumme miettimään luovia ratkaisuja ja hankkimaan ainoastaan oikeaan tarpeeseen. Se tavallinen tarina varmasti, jos taustalla ei sitten satu olemaan rahoituksen suhteen leveämpiä hartioita. Kiitos Papu & Padalle, että saimme kätevästi ostettua osan jo tilassa valmiina olevasta irtaimistosta. Se säästi meidät paljolta säätämiseltä ja roudaamiselta.
Jotakin tietysti joudutaan hankkimaan ulkopuoleltakin, mutta pääsemme liikkeelle suhteellisen vähällä!

Konkreettiset suunnitelmat ravintolan sisustuksesta säilyvät vielä salaisuutena :)
3. Rekrytointi
Tarvitsemme luonnollisesti ravintolaan myös uutta työvoimaa. Jälleen yksi asia, josta oli etukäteen vaikea sanoa: kuinka helppo tai vaikea työntekijöitä on löytää. Iloksemme saimme huomata, että yksittäisillä somepostauksilla saimme varsin hyvän määrän hakemuksia. Uskon että FLIPin vegaanisuudesta ja ympärillemme siitä syystä jo syntyneestä yhteisöstä oli tässä asiassa valtavan suuri hyöty.
Tällä hetkellä haastatteluprosessi on käynnissä. Meillä on kaikki syyt olla luottavaisia sen suhteen, että hakijoiden joukosta löytyy sopivat tekijät. Kiitos kaikille kiinnostuneille myös tätä kautta!
4. Paperisota
Ravintolan avaamiseen liittyy luonnollisesti paljon paperityötä. Erinäisten lupien ja ilmoitusten hoitaminen vie oman aikansa ja vaivansa. Tällä saralla olemme kuitenkin hyvässä tilanteessa. Osa on lähetetty, osa jopa hyväksytty. Loputkin vähintäänkin luonnosasteella.
5. Strateginen pohdinta
Lisäksi olemme käyttäneet paljon aikaa miettien mielikuva-asioita ja palvelumallia, asettaen tavoitteita ja toisaalta pyrkien tunnistamaan riskejä. Ylipäätään haluamme entisestään selkeyttää meille itsellemme, mitä FLIP on, mihin se on menossa ja miten sinne päästään. Jos se on selvää meille, se on paljon helpompi välittää myös teille.
"Haluamme entisestään selkeyttää meille itsellemme, mitä FLIP on, mihin se on menossa ja miten sinne päästään"
Digitaalisilla fläppitauluillamme alkaa olla tavaraa sellainen määrä, että fyysisestä post-it-pakasta olisi laput loppuneet jo ajat sitten. Toivottavasti onnistumme tuomaan suunnitelmat myös käytäntöön niin, että toivottu fiilis välittyy lopulta myös ravintolaan asti: pienistä sisustusratkaisuista aina yleisempään tunnelmaan asti.
6. Yhteistyökumppanit
Suomen ensimmäinen vegaaninen pizzaravintola on herättänyt ilahduttavasti kiinnostusta myös yhteistyökumppanirintamalla. Esimerkiksi jo aiemmin matkassamme mukana olleet Mö kaurameijeri ja Beerhop & Bar Kuja ovat olleet keskusteluissa innolla mukana. Lisäksi viritteillä on uusia kumppanuuksia jälkiruoka- ja juomaosastolle. Mahtavaa saada valikoimaamme tuotteita, joita itse olemme fanittaneet!
Hommat jatkuvat ja niin jatkuvat myös nämä blogipäivitykset. Seuraavassa postauksessa toivottavasti jo jotain konkreettistä näytettävää. Muista seurata remppakuulumisia myös FLIPin somessa.
Toivottakaa meille onnea!