Kohti ravintolaa, osa 2: Miksi vegaaniruoka imitoi lihaa ja muita ikuisuuskysymyksiä
Suomen ensimmäinen vegaaninen pizzaravintola FLIP avataan ensi kuussa. Menun suunnittelu alkaa olla loppusuoralla, ja mukana on paljon tuttua sekä pieniä ja mahdollisesti vallankumouksellisia yllätyksiä.

"Ei uskoisi, että tämä on vegaanista" on ihmisillä usein tapana kehua, kun kasviperäinen ruoka yllättää. Tokaisu sisältää kuitenkin olettamuksen, että vegaaninen ruoka olisi lähtökohtaisesti muita vaihtoehtoja mauttomampaa tai muuten vaan vähemmän päräyttävää. Ehkä näin onkin, jos vegevaihtoehto on vain sinne päin tehty karsittu kompromissi eläinperäisestä annoksesta. Meille vegaaninen pizza on kuitenkin kiehtova tuotekehittelyseikkailu, jossa mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin uhkia. Vaikutteita voidaan hakea perinteisistä pizzatäytteistä tai jostain totaalisen yllättävästä suunnasta. Kun ravintolan avaaminen lähestyy, olemme varmoja, että seikkailunhalu näkyy ja maistuu myös FLIPin menussa.
Nupit kaakkoon luovuuden suhteen
Kun aloimme puolitoista vuotta sitten kehitellä täytteitä FLIPin pop-upeihin, heitimme kaikenlaisen pizzapuritanismin romukoppaan ja keskityimme vain siihen, kuinka voisimme rakentaa mahdollisimman kiinnostavan ja monipuolisen valikoiman kasviperäistä pizzaa. Syntyi FLIPin makuinen, näköinen ja tuntuinen pizza, jota olemme päässeet nyt hiomaan huippuunsa omassa ravintolakeittiössä. Seitanista tehty makkara ja herneproteiinipohjainen nduja valmistetaan edelleen itse, ja Mö Kaurameijerin vegejuustot toimivat oikein käytettyinä pizzoissa täydellisesti. Lisäksi meillä on jo pitkään ollut mielessämme villejä ideoita, joiden kokeileminen popup-olosuhteissa ei ole ollut järkevää. Omassa ravintolassa voidaan kuitenkin myös luovuuden osalta vääntää nupit kaakkoon ja parhaimmillaan uudistaa koko tamperelaista ja suomalaista ruokakulttuuria.
Luvassa on myös muita tuote- ja yhteistyöuutisia, joista olemme todella innoissamme
Pop-upeissa FLIPin listalle vakiintui neljä pizzaa, joita myytiin tapahtumasta toiseen lähes yhtä paljon. Siksi Klassikko, 665, Zero Formaggi ja FLIP ovat tarjolla myös ravintolassa. Lisäksi pizzalistalla on pari uutta tulokasta sekä FLIPin pizza sandwichit, joita esimerkiksi parin viime viikon SYÖ!-kampanjan aikana on Beershop & Bar Kujassa myyty satoja. Kun keittiö on saatu valmiiksi, alamme viimeistellä myös sooseja ja muita lisukkeita. Niistäkin on olemassa jo aika valmis näkemys, mutta jätämme totta kai tilaa luovalle kehittelylle myös ravintolan avaamisen jälkeen. Luvassa on myös muita tuote- ja yhteistyöuutisia, joista olemme todella innoissamme. Kerromme niistä vielä lähempänä ravintolan aukeamista.

FLIPin oma 'nduja on muodostunut jo popupeissa käsitteeksi
Miksi vegeravintolassa myydään makkaraa?
Emme avaa Suomen ensimmäistä täysin kasviperäistä pizzaravintolaa ainoastaan vegaaneille tai kasvissyöjille. Me tarjoamme helpon ja herkullisen mahdollisuuden kaikille, jotka haluavat kokeilla vegaanista pizzaa. Houkuttelevin keino kynnyksen madaltamiseen on tarjota makuja ja koostumuksia, jotka ovat ihmisille tuttuja. Monen mielestä juusto sekä makkarat, ndujat ja muut proteiinijalosteet kuuluvat pizzaan. Myös monet vegaanit ja kasvissyöjät ovat kaivanneet pizzaa, jossa olisi tuhteja makuja ja koostumuksia, mutta ilman eläinperäisiä ainesosia. Makkaroista, juustoista ja muista vastaavista ei välttämättä ole luovuttu niiden maun tai koostumuksen vuoksi, vaan eettisistä tai ekologisista syistä. Siksi FLIPin tuotefilosofiaan on alusta asti kuulunut näiden koostumusten toteuttaminen laadukkaasti ja kasviperäisesti.
Makkaroista, juustoista ja muista vastaavista ei välttämättä ole luovuttu niiden maun tai koostumuksen vuoksi, vaan eettisistä tai ekologisista syistä.
Meiltä on myös kyselty, miksei tarjolla voisi olla halukkaille edes yhtä eläinperäistä täytettä, kuten juustoa, riistaa tai vastuullisesti pyydettyä kalaa. Suorasukaisin vastaus olisi se, että me emme halua tarjota niitä. Asiaa voidaan kuitenkin perustella myös brändin erottuvuuden näkökulmasta: jos tarjoaisimme yhtäkään eläinperäistä ainesosaa, emme olisi enää Suomen ensimmäinen vegepizzeria. Ja koska olemme ainoa kasviperäinen vaihtoehto, halukkaat voivat syödä eläinperäisiä pizzoja kirjaimellisesti missä tahansa muussa pizzeriassa Suomessa. Kalevassakin niitä on kivenheiton päässä FLIPistä enemmän kuin yhden käden sormilla voi laskea.

FLIPin pizzoista löytyy myös itse tehtyä seitanmakkaraa
Tärkeimpänä syynä 100% kasviperäisyyteen on kuitenkin jo blogin alussa mainittu kynnyksen madaltaminen: kun seurueen muutosvastarintaisimmallekaan sekasyöjälle ei ole tarjolla mozzarellaa edes tiskin alta, hän joutuu altistamaan itsensä jollekin uudelle. Kenties se saattaa yllättää ja saada toteamaan hämmästyneenä, että "eipä kyllä uskoisi, että on vegaanista!" Hyvien ja herkullisten yllätysten myötä kynnys valita kasviperäinen annos myös jatkossa madaltuu.
Missä vaiheessa menu on nyt?
Pizzavaihtoehdot on lyöty lukkoon
Pizza sandwichien tilanne loppusuoralla
Jälkiruuista on jo melko selkeä käsitys
Dippipolitiikka vielä testivaiheessa
Juomapuolen kumppanit käytännössä selvillä
Pari ylläriä hihassa, julkaistaan ne lähempänä avausta. Mutta jotain sellaista, mitä ainakaan Tampereella ei ole liiaksi tai lainkaan tarjolla.