Kohti ravintolaa, Osa 3: Avauspäivä lähenee
Suomen ensimmäinen vegaaninen pizzaravintola avataan tällä viikolla. Remontin ja muiden valmistelujen suhteen edessä häämöttää loppusuora, mutta FLIPille oman ravintolan avaaminen on vasta lähtöruutu. Blogisarjan kolmannessa osassa FLIPin yrittäjät Mikko, Joona ja Jussi käyvät läpi kuluneen talven hurjaa urakkaa.

Mikä on ollut roolisi ravintolan valmistelussa?
Jussi: Olen vastannut ravintolatilan remontoinnin käytännön suunnittelusta ja toteutuksesta. Se on ollut hauskaa! Olen päässyt hyödyntämään aiempaa kokemustani erilaisten projektien hallinnasta sekä elämän varrella karttuneita kädentaitoja. Olen siis päässyt tekemään hommia tukevasti omalla mukavuusalueellani.
Mikko: Olen hoidellut paljon hallinnollista puolta. Anniskeluluvat, työterveyshuolto ja ravintolan budjettilaskelmat ovat vaatineet paneutumista, sillä kaikki on pitänyt opetella itse. Lisäksi visuaalinen sisällöntuotanto esimerkiksi someen on ollut vastuullani jo ennen ravintolaprojektia, joten se on työllistänyt myös pitkin talvea. Olen tehnyt myös FLIPin sivustoa. Teemme suurimman osan asioista yhdessä, joten luonnollisesti olen ollut jeesailemassa myös remontissa.
Joona: Sisältösuunnittelun ja strategisen pohdinnan ohella olen paneutunut lähes akateemisella tehokkuudella ravintolakeittiön käytännön asioihin, kuten hygienia-, varastointi- ja omavalvontajuttuihin. Meillä ei ole vuosien ravintolakokemusta, joten asiat on pitänyt opetella itse. Myös yleinen projektisuunnittelu, yhteydenpito yhteistyökumppaneihin sekä rekryviestintä ovat olleet minun vastuualueitani. Remontissa panokseni on ollut vahvemmin suunnittelussa kuin toteutuksessa, mutta keittiön järjestelystä päävastuu on ollut minulla. Onneksemme reseptiikka on toiminut todella hyvin jo pop-upeissa, joten menun suunnittelun suhteen kyse on ollut enemmän vain hyvien juttujen nostamisesta seuraavalle levelille. Sikäli siis valmistelut ovat pyörineet vahvasti käytännön asioiden ympärillä.

Liiketilassa on riittänyt maalattavaa
Mikä on yllättänyt eniten rempan aikana?
Jussi: Lopputulos on mielestäni jopa parempi kuin miltä se paperilla vaikutti.
Mikko: Ehkä suurin yllätys on ollut se, että mitään suuria yllätyksiä ei ole tullut. Olin varautunut siihen, että kokemattomuudestamme johtuen tulisi vastaan asioita, joita emme ole osanneet ottaa huomioon, tai että arviot aikatauluista ja budjetista olisivat liian optimistisia. Vastoin odotuksia projekti on edennyt hyvinkin pitkälti suunnitelmien mukaan.
"Lopputulos on mielestäni jopa parempi kuin miltä se paperilla vaikutti"
Joona: Aika meni käsittämättömän nopeasti. Juurihan oli marraskuu ja mietimme, että meillä on yllin kyllin aikaa. Onneksi aika on käytetty tehokkaasti, ja nyt kaikki alkaa olla valmista. Toinen iso yllätys oli se, kuinka hyviä tyyppejä meille haki töihin ja miten taitavaa porukkaa saatiin mukaan FLIP-tiimiin. Ehkä positiivisin kaikista yllätyksistä on kuitenkin ollut se, kuinka helposti me Jussin ja Mikon kanssa olemme löytäneet yhteisen sävelen, eikä asioista ole tarvinnut kauheasti vääntää, vaikka kaikki ovat tekemässä intohimolla hommia omien unelmiensa eteen. FLIPistä tulee juuri meidän kolmen näköinen ja makuinen mesta, maustettuna lopputiimin luovuudella.

Myös katto vaihtaa väriä
Mitä odotat eniten avauksesta?
Jussi: Kova työ konkretisoituu kun ravintolan ovet aukeavat. Pääsen elämään unelmani seuraavaa vaihetta ja työskentelemään meidän yhteisessä ravintolassa.
Mikko: Ehkä eniten odotan sitä, että pääsemme lopultakin näkemään, millainen kysyntä ja hype vegaanisen pizzaravintolan ympärille saadaan syntymään. Meillä on vahva usko siihen, että saamme homman rullaamaan hyvin, mutta pian päästään mittaamaan, kuinka hyvin odotukset ja haaveet vastaavat todellisuutta. Tällä hetkellä ilmapiiriä sävyttää innostunut toiveikkuus, ja olen tosi ylpeä siitä, mitä ollaan saatu aikaan.
Joona: Odotan aikamuodon muuttumista futuurista preesensiin. Tämä on ollut rankka, vaikkakin hauska projekti. On mukava päästä vihdoin vähentämään suunnittelua, opiskelua ja jännittämistä, ja tekemään asioita hetkessä. Se ei tarkoita pysähtymistä, mutta luovan eteenpäin menemisen ohessa voi paremmin myös vetää henkeä ja nautiskella yhdessä siitä, mitä on saatu aikaan. Ja totta kai pääsemme viettämään myös enemmän aikaa perheiden ja läheisten tyyppien kanssa, jotka ovat joutuneet välillä joustamaan kohtuuttomankin paljon.
"Tällä hetkellä ilmapiiriä sävyttää innostunut toiveikkuus, ja olen tosi ylpeä siitä, mitä ollaan saatu aikaan"

FLIPin pizzaperheen uusin tulokas GOATATO, joka sisältää perunaa, Mö Chavrea, aurinkokuivattua tomaattia, oliivia ja basilikaa
Mistä tuotteesta olet eniten innoissasi?
Jussi: Uusi perunapizza GOATATO sekä uutuutena salin vitriiniin tuleva panini-tyyppinen täytetty leipä ovat kerrassaan hilpeitä tuttavuuksia. Myös gluteenittomista jauhoista tehdyt tuotteemme ovat hieno juttu, ja onneksi pystymme niillä lunastamaan kovat odotukset. Viinien maahantuojana olen fiiliksissä myös siitä, että pääsemme testailemaan pizzojen kaveriksi vegaaniystävällisiä laatuviinejä.
Mikko: Uusi GOATATO-pizza vakuutti heti ensipuraisulla. Vanhoista tutuista neljän juuston pizza Zero Formaggi ei edelleenkään petä. Pitkästä aikaa maisteltiin hiljattain pizzat annoskuvauksen yhteydessä läpi, ja huomasin olevani niistä edelleen yhtä innoissani kuin vuosi sitten, kun FLIP alkoi.
"Olen edelleen hämmentävänkin fiiliksissä kaikista pizzoistamme, vaikka niitä on tullut syötyä kymmeniä, ellei satoja"
Joona: Olen edelleen hämmentävänkin fiiliksissä kaikista pizzoistamme, vaikka niitä on tullut syötyä kymmeniä, ellei satoja. Tasalaatuisissa ravintolaolosuhteissa pystymme tekemään entistä tasalaatuisempia pizzoja. Niiden ja pizza sandwichien lisäksi meillä on suunnitteilla paljon muutakin, kuten pizzataikinasta tehtyjä sandoja ja panineja, ja hyvinkin pian lähitulevaisuudessa jopa övereitä jälkkäreitä!